Wat voor mondkapje beschermt het beste tegen virussen?

Ik wil mondkapjes bestellen die beschermen tegen virussen, maar ik heb geen idee welke het beste is? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen. Want het komt niet zo vaak voor dat je een mondkapje moet kopen.

De soorten mondkapjes zijn te verdelen in drie verschillende types. De stofkapjes, het chirurgisch mondkapje en het mondmasker met filter. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van het gebruik en de bescherming van deze drie soorten mondkapjes, zodat je jezelf het beste kunt beschermen tegen virussen.

Het chirurgisch mondkapje

Een van de goedkopere soorten mondkapjes die je kunt aanschaffen is het chirurgisch, oftewel standaard mondmasker. Dit is een masker die losjes rondom de mond en de neus gedragen wordt en er voor zorgt dat de drager geen virusdeeltjes kan verspreiden door middel van hoesten of niezen.

Je kunt het masker ook dragen om jezelf te beschermen tegen virusdeeltjes van anderen, maar omdat het masker niet geheel om het gezicht sluit, is dit niet gegarandeerd. Je kunt deze mondkapjes bestellen, en deze samen met de goede hygiënemaatregelen gebruiken om het risico op verspreiding en het oplopen van een virus te verminderen.

Een mondmasker met filter

Een mondmasker met filter, beter bekend als een FPP masker, wordt strak over de mond en de neus gedragen. Dit masker sluit de mond en de neus af, waardoor in- en uitgeademde lucht wordt gefilterd door het masker. FPP2 maskers zorgen ervoor dat ten minste 95% van alle virusdeeltjes eruit gefilterd worden waardoor de kans op besmetting met een virus een stuk kleiner wordt.

Bij dit mondmasker is het van belang om ervoor te zorgen dat deze goed om het gezicht sluit, zodat de drager geen ongefilterde lucht inademt. Daarnaast moet je er altijd voor zorgen dat de handen goed gewassen worden, voordat je het gezicht aanraakt.

Het mondmasker met filter geeft de beste bescherming tegen virussen.

Een stofkapje

Stofkapje

Het laatste type mondmasker is het stofkapje. Dit type mondkapje geeft geen bescherming tegen virusdeeltjes. Het is bedoeld om de drager te beschermen tijdens bijvoorbeeld klussen in huis, en is gericht op grotere vaste deeltjes zoals houtsnippers die ronddwarrelen.

Het stofkapje zit los rondom het gezicht, en houdt geen virusdeeltjes tegen. Het wordt dan ook aangeraden om dit soort mondkapjes te kopen ter bescherming, en daarentegen te kiezen voor een chirurgisch mondkapje voor alledaags gebruik of een mondmasker met filter voor optimale bescherming.