Wanneer kan je jezelf een verslaafde noemen?

Als je altijd af en toe een wijntje dronk of alleen in de weekenden rook, maar nu meerdere keren per week aan de wijn zit, ben je dan een verslaafde? Hoeveel moet je gebruiken om jezelf een verslaafde te kunnen noemen?

Wanneer wordt er eigenlijk gesproken van een verslaving?

Op het moment dat je gebruikt (roken, drugs, alcohol of iets anders) en niet meer zonder kan, dan ben je verslaafd. Als je moet gebruiken om de dag door te komen, als je lichaam schreeuwt om gebruik en je anders last hebt van afkickverschijnselen, dan ben je verslaafd. Je kan jezelf een verslaafde noemen als je door overmatig gebruik niet meer functioneert. Met gebruik functioneer je sowieso al minder, maar zonder gebruik precies hetzelfde. Een verslaving kan lichamelijk en psychotisch zijn, ieder ervaart dat op zijn eigen manier. Iedere persoon is uniek, dat betekent dat ook ieder van ons anders reageert op een verslaving, maar ook de behandeling ervan. Juiste hulp vinden is daarom ook echt maat week, wat voor de een wel werkt dat werkt voor de ander niet. 

Hulp zoeken bij een verslaving

Een verslaving overwinnen doe je nooit alleen, ook al denkt iedere verslaafde van wel, maar zonder netwerk en de juiste begeleiding om je heen verval je weer in je oude vertrouwde patroon van verslaafde. Voor directe hulp bij een verslaving kan je terecht bij CACN Verslavingszorg, hier zijn er specialisten werkzaam  die je erin kunnen begeleiden. Het is belangrijk dat er goede ondersteuning vanuit de kliniek is anders heeft verslavingszorg helemaal geen nut en zal de verslaafde snel terugvallen in het verslaafde oude patroon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *