Online Therapie: Laagdrempelig hulp krijgen

Vandaag de dag is bijna alle informatie online te vinden. Echter is het niet altijd goed in je eigen bubbel op zoek te gaan informatie. Als je online gaat zoeken over medicijnen, verslavingen of klachten kom je al snel bij informatie en fora met ervaringen van anderen terecht. Het is dan makkelijk om deze informatie te blijven lezen en toe te passen op je eigen situatie. Zorg dat je niet in deze val trapt en schakel professionele hulp in. Elke situatie is uniek en een echte psycholoog of dokter kan jou beter advies geven dan willekeurige mensen op het internet. De informatie vindbaar online kan zeker behulpzaam zijn, maar het is niet gelijk aan het spreken van een deskundige. Een juiste vorm van online therapie is het één op één contact met een gecertificeerde dienstverlener. Hierbij heb je via internet contact met iemand die als beroep mensen helpt met verslavingszorg.

Laagdrempelig

Een voordeel aan online therapie is dat het laagdrempelig is om mee te beginnen. Je hoeft niet naar een ziekenhuis of psycholoog toe voor de hulp. Je kan vanaf je eigen vertrouwde omgeving contact hebben met hulpverleners. Verslavingen komen voor in Nederland. Dit kan een social media verslaving zijn, een game verslaving of een speed verslaving. Bij elke vorm van verslaving kan online therapie helpen. Verslaving is niks om je voor te schamen en hulp zoeken is de juiste stap. Hulp kan ook al beginnen met het bespreekbaar maken van je verslaving met je directe omgeving zoals je familie en vrienden. Als je deze persoonlijke informatie liever niet deelt met je naasten is online therapie een laagdrempelige oplossing waarbij je met iemand van buitenaf goed naar je eigen situatie kijk. 

Persoonlijk en vertrouwelijk 

Het voordeel aan online therapie is dat het, net zoals face-to-face therapie, één op één is. Geen online informatie geschreven voor algemene problemen, maar iemand die naar jouw unieke situatie luistert en daarmee kan helpen. Hulpverleners hebben vanuit hun beroep een zwijgplicht. Dat betekend dat de hulpverlener jouw verhalen niet doorverteld aan een ander. Dit zorgt voor een vertrouwelijke omgeving waarin je alles kunt vertellen zonder je er zorgen over te maken. Uiteindelijk is therapie er om jou te helpen.