Hoe goed kan jouw hond met zijn emoties omgaan?

Honden en mensen hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo is het soms makkelijk om te vergeten dat ook honden om moeten gaan met emoties. Ook je hond kan last hebben van eenzaamheid, moeite met veranderingen of jaloezie. Of juist overlopen van genegenheid en liefde. Je wilt natuurlijk dat je hond lekker in zijn vel zit. Net als bij mensen, spelen de emoties daar een belangrijke rol in.

In dit artikel maak je kennis met de basis van emoties bij honden, wat dit betekent voor hun opvoeding en hoe Bach bloesem hond – een natuurlijke therapie – hierin kan ondersteunen.

Respect en vertrouwen

Nog een gelijkenis is dat zowel mens als dier behoefte heeft aan respect en vertrouwen. Dat is heel belangrijk als je een evenwichtige relatie wilt opbouwen. Dat begint al in de socialisatiefase: de pup leert zich aan te passen aan het leven in de groep (het gezin). In het nest heeft hij de basisvaardigheden geleerd, zoals domineren, onderwerpen, imponeren, bedelen, enz. Dus als je een hond wilt leren wie zijn baas is, dan kun je gebruik maken van deze vaardigheden.

En dat lukt alleen als je allebei lekker in je vel zit. Want als jij gespannen bent, of te onzeker om de leiding te nemen, voelt jouw hond dat ook. Je hebt vast wel eens gehoord dat je een hond moet laten merken wie de baas is. Dit is waarom!

Consequent, rustig en duidelijk zijn

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Inconsequent gedrag is nu eenmaal een bekende kwaal van mensen. Honden worden onzeker van veranderende stemmingen en gewoontes.

Natuurlijk heb je zelf ook wel eens een bui waarin je wat minder geduld hebt. Of dat het juist erg verleidelijk is om je hond wat meer toe te staan dan je normaal zou doen. Wees je er bewust van dat je daarmee dus ook het respect en vertrouwen kunt verliezen. Een hond snapt het principe van “Nou voor deze ene keer, omdat het zo’n rotdag was” niet. Probeer dus, ondanks je eigen wisselende emoties, zo consequent mogelijk te blijven in hoe je jezelf tegenover je hond opstelt.

Durf ook duidelijk te zijn in je lichaamstaal: wil je een hond duidelijke instructies of commando’s geven, let er dan op dat jij jezelf niet klein maakt. Dat is niet echt imponerend voor een hond. Dat doen ze zelf trouwens ook, door verstijfd en zo hoog mogelijk op de poten te staan vertonen ze imponerend gedrag. Dat moet je wel leren, maar vooral ook durven!

Je hond helpen om te gaan met emoties

Hoe goed je een hond ook opvoedt, je kunt altijd te maken krijgen met gedrag of gewoontes die je liever anders zou zien. Geen hond is immers hetzelfde. De een zal meer van slag zijn wanneer hij alleen wordt thuisgelaten dan de andere.

Eigenlijk ook weer net zoals bepaalde situaties meer impact hebben op de ene mens dan op de andere.

Voor een hond is het natuurlijk geen optie om met een psycholoog te praten over wat hem dwars zit. Toch is er een (natuurlijke) therapie waarmee je hem een steuntje kunt geven, namelijk met Bach bloesems voor honden. Bach bloesem therapie is een natuurlijke therapie, die zich richt op emoties en leert om daar beter mee om te gaan.

Het is in eerste instantie ontwikkelt voor mensen, maar blijkt ook bij uitstek geschikt voor honden. Opnieuw een teken dat mensen en honden meer op elkaar lijken dan je op het eerste gezicht soms zou denken!