”Heb ik een soa?” – Zo kun je je (laten) testen

Heb je onveilige seks gehad en ben je bang dat je daarbij een soa hebt opgelopen? Dan wil je daar natuurlijk graag zekerheid over. Voor jezelf, maar ook voor eventuele toekomstige (bed)partners. In dat geval kan een soa-test uitkomst bieden. De GGD adviseert zelfs dit ieder half jaar te doen, wanneer je wisselende bedpartners hebt, ook wanneer je geen klachten ervaart. In deze blog lees je onder meer hoe en waar je je kunt laten testen.

Wanneer kan ik me het best laten testen?

Wanneer je een soa hebt opgelopen is dat in veel gevallen niet meteen de volgende dag aantoonbaar. In de regel kun je je daarom het best na drie weken laten testen. Voor hiv geldt dat deze periode rond de drie maanden ligt. Wanneer je het vermoeden hebt een soa te hebben opgelopen kun je je in de tussentijd het best onthouden van seks met andere partners. Wanneer zich binnen die drie weken verschijnselen voordoen kun je je wel eerder laten testen.

Wat houdt een soa-test in?

Zoals je waarschijnlijk bekend zal zijn zijn er verschillende soorten soa’s, die zich op verschillende manieren openbaren. Van sommige heb je zelfs helemaal geen last. Ook de wijze waarop je getest kan worden hangt af van het type soa. Bij veelvoorkomende soa’s als chlamydia en gonorroe wordt urine-onderzoek gedaan, terwijl syfilis en hiv bijvoorbeeld met een bloedtest kunnen worden aangetoond. Daarnaast zijn er ook soa’s die zulke duidelijk verschijnselen kennen dat een test overbodig is.

Soa-test bij de huisarts of GGD

Tot je 25ste kun je je bij de GGD gratis laten testen op soa’s als chlamydia en gonorroe. Ook wanneer je klachten hebt die hierop duiden, je door een bedpartner bent gewaarschuwd voor een soa, je als man seks hebt met mannen, in de prostitutie werkt (of klant bent) of uit een gebied komt waar veel soa’s voorkomen, kun je je gratis laten testen. In alle andere gevallen kun je bij de huisarts terecht en gaan de kosten voor de test af van je eigen risico. Het bezoek zelf wordt vergoed door de basisverzekering.

Soa-zelftest

Wil je echter liever niet naar de huisarts, dan zijn er tegenwoordig ook manieren om jezelf te testen op soa’s. Bij How Are You Diagnostics bijvoorbeeld kun je een soa-zelftest bestellen. Afhankelijk van het type soa waar je je op wilt laten testen stuur je dan urine of bloed op naar het laboratorium. Daar wordt het onderzocht, waarna je via een app de uitslag krijgt. Een erg discrete manier om je op een soa te laten testen dus.

Actueel: Wil je ook een coronatest doen? Dat is ook mogelijk!