De mogelijkheden voor zorg bij dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 verschillende varianten en heeft als gevolg dat mensen steeds meer moeite krijgen met het verwerken van informatie. Voor familie, vrienden en dierbaren is dit over het algemeen een pijnlijk proces. Herinneringen vervagen en het lichaam & de geest gaan steeds verder achteruit. Heb of ken jij iemand die kast heeft/krijgt van dementie? Dan wil je dat diegene zo goed mogelijk verzorgd wordt. Iedereen wil graag helpen, maar soms is het gewoon niet meer te doen wanneer we ook fulltime werken en/of zelf kinderen hebben. Ondersteuning van mensen met jarenlange ervaring kan in dat geval wenselijk zijn. ZorgAccent kan hier bij helpen.

Thuis blijven wonen met dementie

Dementiezorg is er in vele vormen en gradaties. Het verschilt enorm per persoon hoe erg de dementie is en welke zorg er benodigd is. Sommige mensen bijvoorbeeld hebben slechts een zeer lichte vorm van dementie en kunnen met de juiste zorg thuis blijven wonen in de eerste fasen van het dementietraject. Zij krijgen dan om of elke dag iemand thuis van de zorg die hen helpt met dagelijkse taken als het schoonmaken, de was doen, eten koken en de planten watergeven. Er zijn tal van mogelijkheden. Ga in gesprek met een dementie casemanager om de mogelijkheden in kaart te brengen.

Wonen in een woonzorglocatie

Een andere vorm van dementiezorg kan zijn dat degene met dementie verhuist naar een woonzorglocatie bij hem of haar in de buurt. Heel veel mensen krijgen hier direct een negatief beeld bij, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. In woonzorglocaties van ZorgAccent bijvoorbeeld houdt men er rekening mee dat de omgeving voor iemand met dementie herkenbaar moet zijn. Dit houdt in dat alledaagse voorwerpen soms vervangen worden voor voorwerpen die men doet denken aan vroeger. Denk bijvoorbeeld aan een fluitketel in plaats van een waterkoker, zeepjes in plaats van zeeppompjes en nog veel meer. Ga gerust eens langs bij een woonzorglocatie om te kijken of het ook wat voor uw dierbare is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *