Anorexia: hoe herken je het en hoe kom je er vanaf?

Anorexia is een eetstoornis dat voornamelijk voorkomt bij meisjes en jonge vrouwen, maar het komt ook voor bij mannen. Anorexia gaat dieper dan alleen een slecht eetpatroon. Het heeft zowel lichamelijk als psychisch zware gevolgen. Professionele hulp is noodzakelijk om van anorexia af te komen. Ben jij iemand- of ken jij iemand met anorexia? Of denk je anorexia te herkennen? In dit artikel vind je alle informatie over wat anorexia is, hoe je het herkent en wat de beste behandeling is voor anorexia.

Wat is anorexia?

Anorexia nervosa is een eetstoornis, veroorzaakt door psychische problemen. Deze psychische problemen komen vaak tot leven vanuit onzekerheid. Mensen met anorexia hebben een slecht beeld over zichzelf, namelijk dat ze te dik zijn. Ze kunnen zo veel afvallen en complimenten krijgen als ze willen, toch verandert het negatieve beeld niet. Anorexia kan ook aangepraat worden door middel van pesterijen over het lichaam. 

Hoe herken je anorexia?

Voor buitenstaanders valt anorexia in eerste instantie vaak niet op. Vaak pas wanneer de anorexiapatiënt aanzienlijk veel gewicht is verloren. We zetten de kenmerken van anorexia op een rij:

  • Weinig eten tot ondervoeding
  • Afvallen tot ondergewicht
  • Sterk angstig/paniekerig (over het uiterlijk)
  • Overmatige lichaamsbeweging, helemaal na een vorm van eten 
  • Oververmoeid, lusteloosheid
  • Verandering/ uitstel van menstruatie
  • Afname van hoofdhaar en toename van lichaamshaar
  • Sociaal isolement

De gevolgen van anorexia

Anorexia heeft zware gevolgen op het lichaam en de psyche. Van alle psychische aandoeningen sterven de meesten aan de gevolgen van anorexia. Wat al deze gevolgen precies zijn leggen we hieronder uit.

Psychische gevolgen 

Vanuit de onzekerheid wordt dwangmatigheid gecreëerd. De patiënt wilt absolute en onrealistische controle hebben over het eetpatroon en lichaamsbeweging. Vaak gaat dit gepaard ongeremdheid en vreemde impulsen. De patiënt heeft te maken met dagelijkse angsten, depressies, verwardheid en concentratieverlies. Uiteindelijk zal de anorexiapatiënt zich distantiëren van sociale bijeenkomsten. Hierdoor ontwijken zij hulp en meningen van buiten, waardoor zij gemakkelijker in hun obsessie opgaan.

Lichamelijke gevolgen

Het lichaam heeft het zwaar te verduren door anorexia. Door ondervoeding zal de patiënt met anorexia last hebben van duizeligheid en vaak flauwvallen. Daarbij zullen problemen ontstaan in de maag en darmen. Dit leidt tot ernstige buikpijn, verstoppingen en diarree. De bloedwaardes zullen ook veranderen. Er ontstaat een tekort in ijzer, zout, eiwitten, vitamines en mineralen. Dit loopt vaak uit tot bloedarmoede. Sommige anorexiapatiënten lijden ook aan boulimia. Bij boulimia laat je jezelf overgeven wanneer je iets gegeten of gedronken hebt. Dit heeft ernstige gevolgen voor het tandglazuur, slokdarm en keel.  

Anorexia behandelen

Om volledig van een eetstoornis af te komen, is professionele hulp noodzakelijk. Om anorexia te behandelen wordt er altijd een oplossing op maat gemaakt. De gevolgen van anorexia kunnen per patiënt uiteenlopen, waardoor een standaard behandeling niet passend is. Wacht hier niet te lang mee. Een eetstoornis heeft chronische gevolgen, waardoor het steeds moeilijker zal worden om iemand weer gezond te krijgen.

Zoals je hierboven gelezen hebt is anorexia veel meer dan alleen niet voldoende eten. Het evalueert zich tot een chronische ziekte, die gepaard gaan met zware lichamelijke en psychische problemen. Het is een onderwerp wat niet te licht genomen mag worden en waar steun/hulp vanuit de omgeving nodig zijn.