3 tips bij het aanschaffen van een hoortoestel

Je oren


In je oren, komt geluid aan als een luchttrilling. Deze wordt ontvangen in de oorschelp en bij het dunne vlies in de gehoorgang. Dit alles gaat trillen, wat het trommelvlies genoemd wordt. Het trommelvlies geeft deze trilling door aan een keten van gehoorbeentjes. Dit zijn meerdere, kleine botjes die aan elkaar zitten met gewrichtjes. Dit alles, wat zich achter het trommelvlies bevindt, wordt het middenoor genoemd. Door de stijgbeugel, wordt het geluid doorgegeven aan je hoor zintuig. Vervolgens wordt dit via je gehoorzenuw, door verzonden naar je hersenen. Deze komen aan in de hersenschors en hierna heb je gehoord wat iemand zei. 

Hoe begint gehoorverlies?


Gehoorverlies ontstaat geleidelijk aan. Je hebt dus niet plotseling minder gehoor. Misschien is dit niet gelijk duidelijk, want niemand anders kan door jouw oren luisteren. Ook kunnen geluiden vervormen. Dan denk je misschien dat je het wel goed gehoord hebt, maar is dit niet het geval. Als je vermoedt dat je gehoorverlies hebt, kun je op de volgende symptomen letten:
• Oorsuizen
• Verschil in toonhoogtes
• Niet kunnen bepalen waar geluid vandaag komt
• Geluid harder moeten zetten

Heb ik een hoortoestel nodig?


Indien er duidelijke aanwijzingen zijn dat uw gehoor achteruit gaat, kunt een gehoortest doen. Dit kan zowel gratis online, als in een winkel. Hiervoor is het wel belangrijk dat je oren schoon zijn. Als hieruit inderdaad blijkt dat je oren niet meer goed zijn, kan je een hoortoestel aanschaffen. Deze koop je bij een audicien.

Aanschaf van hoortoestellen


Het is gebruikelijk dat, wanneer je een gehoortoeslag aanschaft, je deze eerst vrijblijvend mag uittesten. Het toestel wordt ingesteld op het persoonlijke gehoorverlies. Deze wordt hiervoor nog een keer opgemeten. Er wordt aan geraden om niet te wachten met het aanschaffen van een hoortoestel, indien je deze echt nodig hebt. Je zou namelijk misschien denken dat je hersenen ‘lui’ worden van zo’n apparaatje, maar het tegenovergestelde is echter waar.